Glukoza – co jej poziom we krwi mówi o naszym zdrowiu?

cukier
.

O glukozie, stanowiącej główne źródło energii w organizmie człowieka, słyszał każdy z nas. Nie wszyscy wiemy jednak, że jej regularne badania mogą powiedzieć wiele na temat prawidłowości funkcjonowania narządów wewnętrznych. Czym grozi zbyt niski lub zbyt wysoki poziom glukozy we krwi?

Badanie poziomu glukozy we krwi

Wśród zaleceń do wykonania badania poziomu glukozy we krwi wymienia się nie tylko podejrzenie lub monitorowanie stwierdzonej wcześniej cukrzycy. O tym, że glukoza, a właściwie jej prawidłowy poziom, stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, może informować cały szereg objawów. Nasze podejrzenie powinny wzbudzić: długotrwałe osłabienie i utraty przytomności, zwiększone pragnienie, znaczna utrata masy ciała czy zwiększona potliwość. Na wahania poziomu tego cukru mogą wpływać: otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia czy nawet ciąża. Samo badanie stanowi najważniejszy krok w kierunku wykrycia cukrzycy, a jego wykonanie jest bardzo proste. Przeprowadzane na czczo, polega na pobraniu krwi żyły łokciowej. Wartość nie powinna wynosić więcej niż 100 mg/dl – wówczas glukoza jest w normie. Czas oczekiwania na wynik badania to zaledwie jeden dzień, a jego wartość może okazać się dla nas bezcenna. W razie podejrzeń jakichkolwiek nieprawidłowości funkcjonowania narządów zaleca się wykonanie badania lub skonsultowanie wątpliwości z lekarzem.

Glukoza a insulina

Prawidłowy poziom glukozy we krwi jest regulowany przez hormon trzustkowy – insulinę. To właśnie dzięki prawidłowemu działaniu trzustki jesteśmy chronieni przed sytuacjami, w których glukoza osiąga zbyt wysoki lub zbyt niski poziom. Co dzieje się w takich przypadkach? Nadmiar cukru, czyli hiperglikemia, grozi nam w przypadku wystąpienia cukrzycy typu 1 i 2, zaburzeń pracy przysadki i nadnerczy czy cukrzycy ciężarnych. Często towarzyszy także skokowi adrenaliny lub jest efektem przebytego zawału. Z niskim poziomem glukozy – hipoglikemią – mamy do czynienia w przypadku niewystarczającej ilości węglowodanów w diecie czy dysfunkcji wątroby. Innymi przyczynami jej wystąpienia mogą być: niedoczynność tarczycy, guz wątroby, gruczolak żołądka lub wrodzone wady metaboliczne. W rzeczywistości możliwych źródeł problemu może być znacznie więcej. Niezależnie od przyczyny wahań jej poziomu, glukoza powinna być stale monitorowana poprzez wykonywanie badań. Równie istotne jest przestrzeganie odpowiedniej diety – zwłaszcza w przypadku wystąpienia cukrzycy. Osoby chore powinny pozostawać w kontakcie z lekarzem i na bieżąco informować go o wystąpieniu wszelkich niepokojących objawów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 7 = 15