Mama musi jeść za dwoje. Coraz częściej pojawiają się głosy, że stwierdzenie to prawdziwy mit. Powód? Owszem, przyszła mama musi się dobrze odżywiać. Należy jednak pamiętać, że w ten sposób tyje, a niejednokrotnie ciężko jest po porodzie odzyskać wagę sprzed ciąży. W związku z tym należy znaleźć alternatywę, która nie tylko dostarczy dziecku niezbędnych wartości odżywczych, ale i pozwoli przyszłej mamie cieszyć się doskonałą figurą.
Co należy jeść w ciąży
Przede wszystkim warzywa i owoce. Jak donoszą liczne badania zapotrzebowanie na różnego rodzaju witaminy i minerały w czasie ciąży wzrasta nawet o 100%. Dlatego nie wolno o nich zapominać zwłaszcza w trzecim trymestrze. Ziemniaki, ryż, czy kasza – o tych produktach także niewolno zapominać, gdyż w czasie ciąży organizm kobiety ma ogromne zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o mięso – można je jeść do woli, gdyż w tym okresie organizm kobiety ma ogromne zapotrzebowanie na żelazo, jednak tu szczególnie zalecane jest to z drobiu. W czasie 9 miesięcy przyszła mama powinna wybierać tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych. Dlatego jeżeli smażyć to najlepiej na oliwie z oliwek, czy oleju sojowym, słonecznikowym, lub rzepakowym, a nie na maśle. Kolejnym ważnym składnikiem jest kwas foliowy, jego znajdziemy między innymi w orzechach, czy słonecznikach.
Czego unikać?
Papierosy i alkohol – to pierwsze rzeczy o których należy wręcz zapomnieć w czasie ciąży. Jak wiadomo w tym okresie ciąży kobieta przejawia ochotę na zachcianki. Unikać ich? Absolutnie nie! Pamiętaj tylko o umiarze. Jeśli masz ochotę na słodycze nie rezygnuj z nich, tym bardziej, że okres ciąży, to także zapotrzebowanie na cukry proste. Ważne, by wspomniane słodycze nie były podstawowym elementem Twojego menu. Znacznie bardziej powinno się unikać tak zwanych ,,pustych kalorii” zawartych w posiłkach typu fast food, czy słodko słonych przekąskach. Równie szkodliwe są słodkie, gazowane napoje.
W ciąży należy unikać wszystkiego co surowe. Zatem odpadają tu zarówno takie produkty jak tatar, czy owoce morza. A skoro o morzu mowa, to ryby w czasie ciąży również nie są wskazane, szczególnie wędzone. Jeśli chodzi o napoje, to oprócz wyżej wspomnianego alkoholu należy zrezygnować z kawy, gdzie tradycyjną można zwyczajnie zamienić na zbożową. Zrezygnuj z herbaty czarnej, zamiast tego zacznij dzień od herbaty zielonej.
O czym jeszcze warto pamiętać?
W czasie całej ciąży należy pić dużo wody. Wskazane jest również picie mleka. Ważne, by posiłki były jak najbardziej urozmaicone. W czasie ciąży kobieta powinna pomyśleć też o zdrowiu swojej skóry, włosów, oraz paznokci, a o to mogą zadbać chociażby produkty zbożowe. Ważne też aby posiłki były spożywane o stałych porach. Jeżeli okres ciąży (lub karmienia piersią) przypada na okres Świąt Bożego Narodzenia, to niestety trzeba zrezygnować z potraw ciężkostrawnych, gdzie szkodliwe są również między innymi pierniki. Unikaj także produktów powodujących wzdęcia.
Artykuł powstał przy współpracy z http://fitness-blender.pl/
Permalink
Moja żona w ciąży uwielbiała banany :).
Permalink
Jestem w 7 miesiącu ciąży i cały czas zwracam uwagę na to co jem, na szczęście nie mam wielkich zachcianek – słoik ogórków kiszonych mi wystarcza 🙂 Staram się codziennie pić soki, bo wiadomo w nich są witaminy i potrzebne minerały. Czytałam, że najlepiej jeśli są wytłaczane na zimno. W internecie znalazłam wytłaczarkę RONICA, która ma tą funkcję. Łącze różne smaki, z owoców najczęściej wybieram pomarańcze i banany, bo zawierają kwas foliowy może śladowe ilości, ale zawsze. Jeśli chodzi o warzywa to przede wszystkim zielone – szpinak, brukselka czy zielony groszek.
Permalink
Moj maz zadbal o mnie wzorowo kiedy spodziewalam sie dziecka. Wyszukiwal przepisy i robil cudowne dania, dzieki ktorym nie siegalam po slodycze i slone przekaski. No i co najwazniejsze nie przytylam zbyt wiele, a synek urodzil sie zdrowy 🙂