Kosmetyki do cery trądzikowej na bazie naturalnych składników

cera
.

Kosmetyki do cery trądzikowej charakteryzują się minimalistycznym składem i zdecydowanym działaniem. Producenci chętnie sięgają po naturalne substancje o działaniu bakteriobójczym i regenerującym naskórek. Wśród substancji występujących w preparatach przeciwtrądzikowych znajdziemy m.in. siarkę, kwasy wielonasycone oraz propolis.

Kosmetyki na bazie kwasów i nie tylko

Kosmetyki do cery trądzikowej na bazie kwasów cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób zmagających się z trądzikiem i zmianami skórnymi. Szczególnie polecane są preparaty zawierające wielonasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, arachidonowy i linolenowy) oraz kwasy octowe.

Jako że niedobory kwasów z grupy NNKT w płaszczu hydrolipidowym skóry mogą powodować zmiany trądzikowe, warto „dystrybuować” je do skóry poprzez właściwe kosmetyki nawilżająco-regenerujące.

Innym składnikiem, często wykorzystywanym w produkcji kosmetyków przeciwtrądzikowych, jest propolis. Propolis, czyli tzw. kit pszczeli, to charakterystyczna substancja żywiczna o żółtej, zielonej lub brunatnej barwie, wytwarzana przez pszczoły.

Ma przyjemny zapach i charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym. Kosmetyki na bazie propolisu są szczególnie polecane przy występowaniu stanów zapalnych i ropnych.  Regularne stosowanie propolisu sprzyja redukcji zaskórników i zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry.

Kosmetyki do skóry na bazie siarki

Siarka znajduje szerokie zastosowanie w preparatach do skóry trądzikowej. Jej antyseptyczne właściwości sprawiają, że idealnie sprawdza się do pielęgnacji cery ze skłonnością do nadmiernego wydzielania sebum.

Równie korzystne dla cery problematycznej są aminokwasy, które zawierają ten pierwiastek m.in. N-acetylometionina i N-acetylocysteina. Kosmetyki na bazie siarki często zawierają także kamforę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, keratolityczne oraz dezynfekujące.

Kosmetyki na bazie tlenku cynku

W składzie kosmetyków do cery trądzikowej często występuje tlenek cynku. Ten związek chemiczny jest odpowiedzialny za pochłanianie nadmiaru sebum wydzielanego przez gruczoły łojowe oraz łagodzenie objawów łojotoku.

Tlenek cynku jest bardzo często stosowany przy produkcji maści i zasypek, które przyspieszają gojenie się ran. Preparaty wytwarzane na jego bazie są zazwyczaj bardzo tanie i dostępne bez recepty w każdej aptece. To idealna alternatywa dla drogich kremów i żeli antytrądzikowych – efekt zmatowienia skóry utrzymuje się przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 45 = 48