W dzisiejszych czasach coraz więcej osób jest świadomych, że produkty wysokoprzetworzone i zawierające duże ilości konserwantów, barwników oraz polepszaczy smaku mogą nam szkodzić. Wybiera więc żywność naturalną, która jest ich pozbawiona, a przez to zdecydowanie zdrowsza. Być może to zainteresowanie zdrowym trybem życia sprawiło, że coraz częściej kupujemy produkty z aloesu. Ich właściwości również mogą mieć dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę z tego, że na świecie występuje ponad 500 różnych gatunków aloesu. Jednak w uprawie domowej spotkamy ich już znacznie mniej. Najbardziej znany jest aloes drzewiasty Aloe arborescens. Z kolei przetwarzany przez człowieka jest głównie aloes zwyczajny, często nazywany też aloesem barbadoskim, odpowiednio Aloe vera L. i Aloe barbadensis Mill. Dlaczego właśnie ten ostatni cieszy się tak dużym zainteresowaniem?
Kilka słów o aloesie zwyczajnym i jego właściwościach
Aloes zwyczajny ma liście ułożone w kształcie rozety. Ich cechą charakterystyczną jest to, że są mięsiste i grube, a ich brzegi ząbkowane. Osiągają aż 60 cm długości, natomiast na ich powierzchni można dostrzec woskowaty nalot. To, co dla nas w tej roślinie najcenniejsze, to znajdujący się wewnątrz liści żółtawy, mleczny sok.
Naturalnym rejonem występowania tej rośliny jest Półwysep Arabski, Madagaskar, kraje śródziemnomorskie, Karaiby, południowa części Ameryki Północnej oraz wschód kontynentu afrykańskiego. Z tym rejonów roślina rozprzestrzeniła się również na inne obszary. Dzięki temu współcześnie spotkamy ją także w Chinach, Indiach, Indonezji, na Kaukazie oraz w Australii.
Aloes zwyczajny zwrócił uwagę człowieka swoim wyjątkowym składem. Roślina aż w 96% składa się z wody. Reszta to sucha masa, która zawiera wiele składników odżywczych i związków charakteryzujących się wysoką aktywnością biologiczną. Co możemy tam znaleźć? Na uwagę zasługuje to, że zawiera aż 18 różnych endogennych i egzogennych aminokwasów. To jednak nie koniec. Jest też cennym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Zawiera między innymi witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C i E, a także cholinę i kwas foliowy. W jej składzie znajdziemy: żelazo, mangan, miedź, potas, wapń, cynk, siarkę, magnez, sód i chrom. Bardzo cennymi składnikami są też flawonoidy i polisacharydy, a wśród tych ostatnich związek o nazwie acemannan. Prowadzone nad nim badania naukowe wskazały na właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Jak wykorzystuje się aloes zwyczajny?
Skład i właściwości Aloe vera sprawiły, że znalazł zastosowanie nie tylko w uprawie. Obecnie wykorzystuje się go do wytwarzania produktów o przeznaczeniu spożywczym oraz kosmetyków. Wybierając takie produkty, warto zwracać uwagę na rzeczywisty skład preparatu, gdyż niektóre mogą zawierać jedynie znikomą zawartość aloesu. Cenną wskazówką dla konsumentów może być certyfikat przyznany przez Międzynarodową Radę Naukową ds. Aloesu (International Aloe Science Council), w skrócie IASC. Odpowiednie oznaczenie powinniśmy znaleźć na opakowaniach produktów, które uzyskały teki certyfikat.
Więcej o certyfikacie IASC oraz dobrej jakości produktach z aloesu można przeczytać na stronie NajlepszyAloes.pl. Znajdziemy wśród nich między innymi czysty, naturalnie stabilizowany miąższ Aloe vera, a także wiele kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i ciała. Do wyboru są między innymi płyny do mycia, maseczki, pomadki do ust, kremy, toniki i wiele innych. Stosowanie produktów z zawartością aloesu nie jest niczym nowym w historii człowieka. Wszak tysiące lat temu praktykowała to już Kleopatra.