Wino i kuchnia włoska – dobrodziejstwa Italii

wino
.

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych na świecie. Owa niezwykłość tkwi w różnorodności, bowiem każdy rejon włoski może pochwalić się oryginalnością potraw, które bardzo mocno wiążą się z wielopokoleniową tradycją. Z pewnością każdy miał okazję zasmakować oliwek, typowo włoskiej pizzy na cienkim cieście, czy też zwyczajnie, ale bardzo ,,po włosku”, niekonwencjonalnych kombinacji makaronowych, których moc różnorodności jest niezliczona i pochodzi właśnie prosto z Włoch! Kuchnia włoska to przede wszystkim także sery, owoce morza czy też włoskie warzywa. Te wybitne potrawy i składniki nie miały by jednak swojego uroku, bez dodatku wina. Wino we Włoszech coraz częściej stanowi nieodłączny element do posiłku, a co więcej to właśnie Włochy stanowią ponad 20% światowej produkcji win.

Winorośl jest uprawiana na Półwyspie Apenińskim od tysięcy lat, jeszcze długo przed powstaniem Imperium Rzymskiego. Jednak z czasem to właśnie dzięki potędze włoskiej, latorośl stała się bardzo popularną rośliną, uprawianą niemal wszędzie. Tak też, tym sposobem, tradycja ta przetrwała aż do dziś, a Włochy nie straciły za nic swej potęgi w produkcji winnej latorośli, z której powstają najwykwintniejsze wina na świecie. Bardzo istotnym i znaczącym elementem jest niezwykłe łączenie potraw z winami, które w niebanalny sposób tworzą danie wprost wybitne i przyjemne. Każda odsłona jest inna i niebywale zaskakująca. Podobnie inni są ludzie, dlatego każdy posiada swój indywidualny smak wina, czy też potrawy, z którą owe wino potrafi łączyć. Jedni gustują w winach jedynie gorzkich, a inni absolutnie słodkich. Gust gustowi nie równy. Nie mniej niemal każdy turysta, będąc we Włoszech obiera sobie za cel, wybór typowo włoskiego jedzenia z połączeniem zmysłowego wina. Jest to nieodłączny element wędrującego wśród włoskich zabytków i okazałych budowli.

Jakie wina włoskie są jednak najlepsze i w co warto zainwestować oraz podkusić sumienie? Wybór jest bardzo szeroki, jednak Włochy posiadają pionierów wśród jakości i wielkości produkcji wina, którzy są nie do podważenia. Jednym z największych kompanów światowej produkcji, gdzie wino jest produkowane w błyskawicznym i zaskakującym tempie, jest Piemont. Wina z tego regionu mają niepodważalny smak i aromat, którego grzech nie spróbować. Kolejno Veneto, Toskania czy też Apulia to obszary, w których produkcja wina jest naprawdę ogromna i warta podziwu. Jeżeli jednak chodzi o konkrety, owoce morza najlepiej dopełnia lampka białego Masi Masianco Venezie, które powstaje w oparciu o dwie odmiany Pinot Grigio i Venduzzo. Natomiast dziczyzna doskonale współgrać będzie z kieliszkiem słynnej Barbery. Pamiętaj także, aby do dań lekkich dobierać białe wino, natomiast ciężkich – włoskie wino czerwone.

Nie każdy jednak ma okazje odwiedzić włoskie strony i zasmakować goryczy włoskiej słodyczy. Nie mniej problem można bardzo łatwo rozwiązać, bowiem powstał bardzo łatwy i wygodny sposób na złagodzenie tej trudności. Wystarczy wejść w sklep online, gdzie znajdziemy moc włoskich win, w najdzikszych odmianach i bez trudu zamówimy prosto do domu. Każdy z nas powinien mieć możliwość zasmakować Włoch, choć raz w życiu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

83 − = 78