Jak wybierać mięso drobiowe?

drób
.

Trzeba zawsze zwracać baczną uwagę na to, gdzie kupujemy mięso. Wszystkie części na których się ono znajduje czyli lady, tace oraz deski powinny być dokładnie umyte. Mięso drobiowe jest szczególnie polecanym posiłkiem dla dzieci. A to dlatego, że będzie im w stanie dać nie tylko odpowiednią siłę fizyczną na wysokim poziomie. Jeszcze również wspomaga w idealny sposób cały rozwój umysłowy. Te wszystkie właściwości posiada dzięki zawartości w swoim składzie witamin z grupy B oraz magnezu. A jak powszechnie wiadomo magnez jest najbardziej odpowiedzialny za pracę naszych komórek nerwowych. Przez niemal wszystkich kucharzy drób jest uważany za mięso niezwykle uniwersalne.

Drób i jego mięso

Bez wątpienia każdy z nas najbardziej lubi jakąś określoną część kurczaka. Niektórzy wręcz przepadają za udkami, jeszcze inni wolą skrzydełka albo tylko i wyłącznie piersi. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że tajemnica całej smacznej potrawy będzie zawsze tkwiła w jakości mięsa, z którego powstaje. Dlatego też najlepiej wybrać się na nasza drobiowe zakupy do hipermarketu. Tam dostaniemy z pewnością tylko i wyłącznie sprawdzone produkty. Trzeba tylko zwracać uwagę na to, żeby było ono przechowywane w odpowiednich ladach chłodniczych z temperaturą nie większą niż 4 stopnie Celsjusza. Gdy w jakiś sposób uda nam się je dojrzeć poza lodówką, taki sklep należy od razu omijać szerokim łukiem. Znacznie dłużej świeże będzie zdecydowanie te pakowane na tackach. Nie tylko dłużej zachowa świeżość, lecz także będzie idealnie chronione przed zabrudzeniem. Mięso drobiowe można przygotować na bardzo wiele sposobów. Najlepiej będzie je pokroić w cienkie paski, dodać nieco soli i pieprzu oraz podsmażyć.

Drób na naszych stołach

Bez wątpienia drób na naszych stołach gości niezwykle często. Lubimy je najbardziej za to, że jest lekkostrawne oraz  dosyć niedrogie. Do tego jeszcze wyjątkowo łatwo jest je przygotować. Zawsze na każdym opakowaniu z drobiem znajdziemy etykietę. A na niej podany termin przydatności mięsa do spożycia. Dlatego też w pełni jest wiadomo, jak długi okres czasu może ono przebywać w naszej lodówce. Takich rzeczy nigdy nie należy bagatelizować. Bez wątpienia wokół drobiu nieustannie narasta też wiele mitów. Szczególnie niepokojące są zawsze doniesienia o kurczakach szpikowanych antybiotykami oraz różnego typu hormonami. Jednak mięso tego typu to przede wszystkim świetne źródło białka, wielu witamin takich jak B2, B6, PP oraz składników mineralnych typu cynk, potas albo żelazo. Mięso drobiowe zawsze będzie stanowiło najbardziej wartościowy element w każdej zdrowej diecie. Jego spożycie w naszym kraju systematycznie wzrasta z roku na rok i nie zapowiada się, żeby ta tendencja nieco się zmieniła. Polski drób jest także wyjątkowo mocno ceniony za granicą, bo eksportujemy je w dość dużych ilościach. Bez wątpienia warto stawiać na produkty tego typu bo zawsze gwarantują jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

93 − = 87