Wyciskarka do soku kontra sokowirówka

soki
.

Zdrowa i zbilansowana dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju dziecka i utrzymania małego organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji. Dlatego tak dużą uwagę przywiązuje się do tego, co i w jakich ilościach spożywają nasze dzieci.

Pomimo tego, że specjaliści zmieniają co jakiś czas piramidę zdrowego żywienia, owoce i warzywa niezmiennie pozostają jednym z najważniejszych elementów dobrze zbilansowanej diety. Chętnie spożywane przez dzieci soki co prawda nie mogą zastąpić świeżych produktów, mogą jednak stać się ważnym uzupełnieniem spożywanych posiłków. Warto przy tym pamiętać, że nie każdy sok będzie dla dzieci odpowiedni.

Gros produktów dostępnych w marketach zawiera niewłaściwe dla młodego organizmu składniki. Również samodzielne przygotowywanie soków nie zawsze gwarantuje, że będą one zdrowe i pożywne. A przecież chodzi nam właśnie o to, by podawać naszym dzieciom jak najlepsze napoje, bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy.

Zatem, jak przygotować sok, który z czystym sumieniem podamy dziecku? Pod lupę wzięliśmy tutaj dwa urządzenia kuchenne: sokowirówkę i wyciskarkę do soków.

Wyciskarka do soków

Przy użyciu wyciskarki sok z warzyw i owoców otrzymamy dzięki naciskowi, jaki urządzenie wywiera na nie za pomocą ślimaka (jednego lub dwóch w zależności od rodzaju urządzenia). Im mocniej miażdżone są owoce, tym bardziej sucha będzie, stanowiąca produkt uboczny soku, powstała z pozostałości owoców pulpa oraz tym więcej witamin i odżywczych składników znajdzie się w soku.

Wyciskarka do owoców i warzyw WyciskarkiSokow.pl jest urządzeniem wolnoobrotowym (70 – 120 obrotów/min), co ogranicza jej nadmierne nagrzewanie się oraz napowietrzanie soku. Dzięki niskim obrotom urządzenia otrzymywane z nich soki zachowują cenne witaminy, minerały oraz ważne dla naszego zdrowia, występujące naturalnie w owocach enzymy trawienne.

Sokowirówka

Działanie sokowirówek opiera się na nieco innej zasadzie niż działanie wyciskarek. Poruszające się z ogromną prędkością ostrza urządzenia (6000 – 12000 obrotów/min.), tną owoce i warzywa zamieniając je tym samym na gładką masę, która z kolei poddawana jest sile odśrodkowej i przeciskana przez sito ze stali nierdzewnej. Sok podczas procesu jego uzyskiwania w sokowirówce, narażony jest na napowietrzanie oraz częściowe utlenianie. W efekcie uzyskany napój jest znacznie mniej wartościowy niż sok z wyciskarki. Posiada mniej witamin i minerałów, natomiast enzymy podczas pracy urządzenia ulegają niemal całkowitemu zniszczeniu.

Podsumowanie

Gdyby ktoś zapytał mnie o przewagę jednego urządzenia nad drugim, bez wątpienia wskazałabym wyciskarkę, jako znacznie wydajniejszą i lepszą. Z uwagi jednak na to, że ludzie, podobnie jak ich potrzeby, bywają bardzo różni, tę kwestię pozostawiam otwartą i podaję pod indywidualną rozwagę każdego z czytelników.

Warto jednak pamiętać, że wyciskarki dają znacznie szersze możliwości niż sokowirówki. Dzięki nim możemy bowiem wyciskać sok również z warzyw liściastych, ziół i traw. Nie do osiągnięcia przy pomocy sokowirówki. Poza tym wyciskarki działają znacznie ciszej niż sokowirówki i mniej się nagrzewają, dzięki czemu mogą działać dłużej.

Przed dokonaniem ostatecznego wyboru urządzenia warto dokładnie przemyśleć, czego po nim oczekujemy. Z jakich produktów chcemy otrzymywać soki i jak często będziemy je robić. Istotna może być tu też kwestia walorów smakowych. Soki z sokowirówek są bardziej wodniste, mniej pożywne i uboższe w składniki takie jak witaminy, minerały i enzymy roślinne, niż soki z wyciskarek. Z kolei te drugie są nieco droższe niż sokowirówki. Biorąc pod uwagę wszystkie wady i zalety urządzeń, zyskujemy większą gwarancję tego, że sprostają one naszym oczekiwaniom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 2