Z pewnością w każdej kuchni nie może zabraknąć kilku ważnych przyrządów, dzięki którym będziemy mogli zarówno gotować, ja i smażyć czy bezpiecznie obchodzić się z gorącymi powierzchniami. Przeczytaj nasz artykuł i poznasz wszystkie niezbędne kuchenne narzędzia, które każdy powinien mieć w swoim domu.
Te rzeczy musisz mieć w swojej kuchni
1. Zestaw garnków
Garnki stanowią niekwestionowaną podstawę do przygotowania różnorodnych posiłków dla całej rodziny. Warto od razu zdecydować się na cały komplet garnków, które będą różnej pojemności. Przy zakupie warto zwrócić uwagę nie tylko na pojemność naczyń, ale również na materiał ich wykonania, dostosowanie do kuchenki oraz możliwość mycia w zmywarce.
2. Patelni do smażenia
Do każdej kuchni niezbędna jest uniwersalna patelnia. Jaka to może być? Najlepszym wyborem będzie patelnia z aluminiowym korpusem i powłoką non-stick, o średnicy ok. 28-30 cm. Taki produkt smażyć składniki na niewielkiej ilości tłuszczu, bez ich przywierania i przypalania. Patelnia pozwoli Ci usmażyć na niej jajecznicę na śniadanie, racuchy, pankejki, mięso, ryby i warzywa. Na sam początek wystarczy jedna patelnia, której rozmiary będą dość spore. Niemniej jednak z czasem warto dokupić również mniejszą wersję.
3. Naczynie do piekarnika
Takie naczynie pomoże Ci zarówno w przyrządzaniu świątecznych dań, jak i codziennych obiadów. Pierwsze naczynie żaroodporne, które warto jest kupić powinno być wyposażone w pokrywkę. Takie szklane naczynie do piekarnika pomoże piec, zapiekać oraz dusić wiele potraw.
4. Akcesoria do krojenia
Niemniej jednak zanim zaczniemy używać garnka czy patelni, produkty na obiad należy w odpowiedni sposób obrobić. W każdym wyposażeniu kuchenny powinien mieścić się zestaw noży. Zakup noży w estetycznym bloku, który możemy ustawić na blacie, jest zdecydowanie wspaniałym pomysłem. Pamiętaj też o desce do krojenia! Drewniana sprawdzi się najlepiej do pieczywa czy suchych produktów, a szklana do mięs i warzyw.
5. W czym serwować dania?
Bezsprzecznie produkty, które są przeznaczone do przyrządzania posiłków to jedna grupa niezbędników, a produkty do podawania gotowych dań to druga kwestia. Niemniej jednak liczba domowników decyduje o tym jaka będzie liczba naczyń w kuchni. Jednakże warto mieć ich trochę więcej, na wypadek odwiedzin gości czy rodziny. Dobrym pomysłem będzie kupno paru pojedynczych talerzy płaskich i głębokich, talerzyków deserowych oraz miseczek do użytku codziennego, a całego serwisu obiadowego do specjalnych okazji – wizyty gości, uroczystości i świąt. Często w komplecie obiadowym znajdziemy również wazę do zupy, większe miski i półmiski do podawania potraw.