Mówi się, że jest najzdrowszym olejem rafinowanym na świecie. Z drugiej strony ostrzega się przed jego nadmiernym spożywaniem. Co tak naprawdę wiemy o właściwościach i pochodzeniu oleju kokosowego, kiedy powinniśmy go stosować i ile tak naprawdę warto za niego zapłacić?
Właściwości oleju kokosowego
O wyjątkowych zastosowaniach nierafinowanego, otrzymywanego metodą zimnego tłoczenia oleju kokosowego mówi się zarówno w kwestii kosmetologii, kulinariów, jak i medycyny naturalnej. W jego składzie, w którym dominuje obecność nasyconych kwasów tłuszczowych, pojawiają się także kwasy nienasycone, witaminy (z grupy B oraz E i C) oraz minerały: cynk, potas, magnez, fosfor, żelazo i wapń. Jako składnik kosmetyków olej kokosowy wykazuje działanie odmładzające (wygładza zmarszczki) oraz nawilżające. Pomaga także walczyć z rozstępami oraz redukuje efekt objawów zmęczenia, takich jak worki pod oczami. Doskonale sprawdza się także jako balsam do ciała, a jego przyjemny zapach to dopiero początek zalet! Olej kokosowy wykazuje bowiem właściwości przeciwbakteryjne, doskonale wpływa na kondycję skóry i pozostawia po sobie przyjemny efekt nawilżenia. Stosowany na skórę głowy doskonale radzi sobie z łupieżem. Równie ciekawe może okazać się zastosowanie oleju kokosowego do przyrządzania dań – sprawdzi się zarówno w przypadku gotowania, jak i smażenia potraw. Może także posłużyć w formie dodatku do deserów na zimno, takich jak lody czy smoothies na bazie owoców. Spożywany regularnie wzmacnia odporność organizmu, przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, a także wspiera procesy trawienne i wspomaga odchudzanie,
Olej kokosowy – cena, dostępność, rodzaje
Ze względu na szerokie możliwości zastosowań, coraz więcej osób ma ochotę spróbować oleju kokosowego – zarówno jako dodatku do potraw, jak i kosmetyku. Z roku na rok coraz łatwiej o jego dostępność. Często pojawia się natomiast pytanie, ile zapłacimy za olej kokosowy Cena nie powinna być dla nas zaskoczeniem – w większości przypadków wynosi od kilkunastu do dwudziestu paru złotych za litrowy lub 900-mililitrowy słoik. Stając przed wyborem rodzaju produktu, możemy zdecydować się na olej rafinowany lub nierafinowany. Poleca się stosowanie tego drugiego, ponieważ to właśnie on gwarantuje opisane wcześniej działanie i jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze. Jak go odróżnić? Olej kokosowy nierafinowany posiada charakterystyczny zapach i smak, których pozbawiony jest olej rafinowany. Przed zakupem koniecznie upewnij się, z którym produktem masz do czynienia!