Dlaczego wyciskarka do soków powinna znaleźć się w twojej kuchni?

arbuz
.

Wyciskarka do soków to sprzęt, który odmieni wygląd twojej cery, przyczyni się do poprawy odporności, pozwoli dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i substancji odżywczych, a nawet może stanowić profilaktykę nowotworów.

W które wyciskarki do soków warto zainwestować?

Wolnoobrotowa wyciskarka do owoców i warzyw może kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Skąd taka cena i jakie są korzyści z zakupu profesjonalnego sprzętu do juicingu? Sok pozyskiwany jest przy wolnych obrotach (około 80 – 100 obrotów na minutę) w procesie miażdżenia. Taki sposób wyciskania pozwala wydobyć z owoców maksimum składników odżywczych i miąższu. Nie marnujemy owoców i warzyw, w odpadach znajdują się tylko zbędne elementy, jak skórka, w której mogą gromadzić się pestycydy.

Czym się różni wyciskarka do soku od tańszej i popularnej sokowirówki?

Poza ceną, oba sprzęty różnią się sposobem pozyskiwania soku. Sokowirówka wykonuje od około 1500 do 13000 obrotów na minutę, a miąższ owoców jest rozdrabniany na wirującej tace. W tym procesie wytraca większość składników odżywczych. Wyciskarka do soku daje nam o wiele więcej możliwości niż sokowiówka. Możemy w niej przeciskać liście warzyw, np. jarmużu, szpinaku czy miękkich owoców, jak banan. W sokowiówce pozyskamy sok jedynie z twardych owoców i warzyw, jak jabłko, marchew, co zawęża nasz wybór.

Dlaczego wato pić świeżo wyciskane soki?

Juicing to metoda leczenia chorób z zakresu medycyny naturalnej, opiera się na dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, mikroelementów, witamin w łatwo przyswajalnej, skondensowanej postaci, czyli w formie soku. Soki są lekkostrawne, mogą zastąpić posiłek. Możemy też na bazie soku przygotować koktajl białkowy, jeśli dodamy do niego jogurt lub mleko. Koktajl białkowy to idealny posiłek po treningu, ponieważ regeneruje mięśnie, uzupełnia organizm o utracone składniki odżywcze i mikroelementy, takie jak magnez, potas (zawarte w warzywach i owocach). Wato pić sok tuż po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowuje najwięcej składników odżywczych. Najszybciej wytraca się witamina C. Warzywa do soku powinny być świeże, najlepiej wyciskane tuż po zerwaniu. Wybierz sezonowe warzywa i owoce z uprawy ekologicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 28 = 35