Miód – cud natury. Dlaczego jest tak cenny zarówno dla maluszka, jak i jego mamy?

miód naturalny
.

Nie bez powodów miód był zalecany w celach zdrowotnych już przez Hipokratesa, uznawanego za ojca medycyny. Ten wspaniały eliksir zawiera ponad 300 różnego rodzaju minerałów, enzymów trawiennych, aminokwasów oraz witamin. Pozwala zaopatrzyć organizm m.in. w witaminę C, wapń, potas, żelazo, magnez czy krzem. Jego spożywanie jest zalecane zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży, które mogą w ten sposób dostarczyć dziecku wielu niezbędnych składników budulcowych. Miód powinien również na stałe zagościć w diecie malucha powyżej 1 roku życia. Poznaj zatem najważniejsze korzyści ze spożywania naturalnego miodu przez mamę oraz dziecko.

Naturalny miód na dolegliwości ciążowe

Kobiety w trakcie ciąży zwykle zmagają się z szeregiem dolegliwości ze strony układu pokarmowego, których jednym z głównych powodów są szybkie zmiany hormonalne. Zwłaszcza w początkowym etapie ciąży może pojawić się zgaga, poranne mdłości, bóle brzucha, brak apetytu, wymioty czy nudności. Dzięki spożywaniu miodu, można odnaleźć wyraźną ulgę w przypadku tego typu objawów. Wszystko dzięki temu, że miód posiada korzystne dla flory jelitowej enzymy trawienne, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. W problemach żołądkowych warto sięgnąć w pierwszej kolejności po miód z kwiatów lipy, który doskonale reguluje trawienie.

Dzięki spożywaniu w ciąży miodu, można złagodzić większość dolegliwości trawiennych. W konsekwencji wraca apetyt oraz ułatwione staje się zasypianie. Poza tym naturalny miód jest polecany kobietom ciężarnym, cierpiącym z powodu nieustannie zatkanego nosa. Mogą one odczuć ulgę ze względu na to, że miód pozwala zmniejszyć obrzęk błon śluzowych nosa. Warto poza tym sięgać po miód w ciąży w przypadku częstych wahań nastroju oraz stanów poddenerwowania. Zwłaszcza miód lipowy wykazuje kojące działanie na nerwy, ułatwiając powrót do pełnej harmonii.

Dlaczego warto uwzględnić miód w diecie dziecka?

Miód od wieków jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych, wzmacniających i uodparniających organizm. Dlatego stanowi niezastąpioną broń w walce z grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju chorobami zakaźnymi. A przecież dzieci są w największym stopniu narażone na złapanie infekcji, poprzez kontakt z zarazkami przenoszonymi przez inne maluchy w przedszkolu czy szkole.

Miód pozwala nie tylko zapobiec chorobom, lecz także łagodzi ich dokuczliwe objawy. Wykazuje działanie wykrztuśne, dlatego pozwala w całkowicie naturalny sposób pozbyć się kaszlu. Działa także rozgrzewająco i lekko napotnie. Warto podawać go zatem do spożycia dzieciom zmagającym się z zapaleniem oskrzeli. Na wszelkiego rodzaju problemy z układem oddechowym, najbardziej zalecany jest miód spadziowy. Miód malinowy sprawdzi się natomiast w zwalczaniu gorączki, a także będzie pomocny w wyeliminowaniu stanu zapalnego. Warto podawać dziecku miód w zastępstwie cukru oraz słodyczy. Badania naukowe wykazały, że jego spożywanie pomaga zredukować płytkę nazębną, a tym samym zapobiec próchnicy. Miód przynosi także ulgę w często występujących u dzieci chorobach oczu, takich jak zapalenie spojówek, jęczmień oraz zapalenie rogówki.

Dlaczego warto wybrać miód naturalny z lokalnej pasieki?

Należy zdawać sobie sprawę z tego, że korzystne właściwości zdrowotne miodu zapewnia jedynie produkt naturalny, pozyskiwany z lokalnej pasieki. W takim przypadku możemy być pewni jego wysokich walorów zarówno pod kątem smaku, jak i zdrowia. Produkcja naturalnego miodu wymaga zachowania dbałości o najmniejsze detale. Pszczelarze muszą zadbać o właściwe dokarmianie pszczół, staranne układanie ramek, a także ochronę miodu przed zanieczyszczeniami na etapie jego odbierania z ulu. Wysoka dbałość powinna być także zachowana podczas odwirowywania miodu za pomocą sit oraz filtrów.

Sztuczny miód natomiast posiada zazwyczaj w swym składzie cukier oraz różne chemiczne dodatki. Jest on produkowany na skalę masową i powstaje w procesie przetwarzania syropu cukrowego przez pszczoły. Miód taki wykazuje zmniejszoną aktywność biologiczną – jest mniej odżywczy i gorszy w smaku. Zamiast podnosić odporność naszego organizmu, dodatkowo ją obniża. Naturalny miód to zatem jedyne rozsądne rozwiązanie.

Więcej informacji na temat miodu naturalnego uzyskasz odwiedzając stronę http://api-inhalacje.pl/miody-z-wlasnej-pasieki/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

32 − = 28