O co chodzi z tym glutenem?

pieczywo
.

Nadwrażliwość na gluten deklaruje coraz więcej ludzi. Okazuje się, że to białko występujące w zbożach takich jak: pszenica, żyto i jęczmień wielu osobom zwyczajnie szkodzi. Wiadomym jest nie od dziś, że gluten tak naprawdę nie posiada większych wartości odżywczych i najbardziej ceniony jest za to, że w połączeniu z wodą nadaje wypiekom elastyczność i ciągliwość, przy wyrabianiu ciasta. Jak można się domyślić, to przemysł cukierniczy i piekarniczy najbardziej zatem gluten docenia. A co jeśli zauważymy u siebie niepokojące objawy? Wiesz, że uczulenie na gluten objawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami, między innymi:

  • bólem brzucha
  • bólem głowy
  • zmęczeniem
  • ogólnym osłabieniem
  • apatią
  • wymiotami
  • wzdęciami
  • biegunką
  • utratą lub wzrostem masy ciała
  • anemią
  • zapaleniem skóry
  • stanami depresyjnymi

Żeby sprawdzić, czy to wina glutenu odstaw go na około 2 tygodnie i obserwuj organizm. Jeśli winowajcą Twojego złego samopoczucia jest gluten, po jego odstawieniu szybko zauważysz, że dolegliwości minęły.

Celiakia – choroba, która towarzyszy nam do końca życia

Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się właśnie nietolerancją na gluten. Osoby z celiakią muszą pozbyć się glutenu z diety i przestrzegać tych zmian do końca życia. Gluten bowiem u chorych na celiakię powoduje zanikanie kosmków jelitowych. W takiej sytuacji żadne odżywcze substancje z pożywienia nie przedostają się do organizmu, a więc organizm zaczyna mieć niedobory minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Celiakia to choroba, która wymaga od nas całkowitej rezygnacji z glutenu, tak więc dieta bezglutenowa jest w tym przypadku absolutną koniecznością. Gdy zastosujemy dietę wolną od glutenu, z celiakią można całkiem dobrze i normalnie funkcjonować.

Smart Nutrition chleb bezglutenowy od Noble Health

Dieta bezglutenowa wyborem wielu sportowców

Wielu sportowców i ludzi ze świata fitness przyznaje, że dieta bezglutenowa pozytywnie wpłynęła na ich wyniki sportowe. Mniejsze zmęczenie, większa wydolność – to tylko niektóre z powtarzanych zalet przejścia na dietę wolną od glutenu. Sportowcy powtarzali, że brak energii minął wraz z odstawieniem glutenu. To potwierdzałoby teorię, że spożywając gluten stajemy się bardziej ociężali i apatyczni, wprost odwrotnie do tego, co dzieje się z naszym organizmem po wykluczeniu glutenu z diety.

Dieta bezglutenowa odchudza?

Należy pamiętać, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą, choć faktycznie możemy zaobserwować przy jej stosowaniu znaczny spadek masy ciała. Dzieje się tak dlatego, że wykluczamy wiele produktów mącznych które są wysokokaloryczne, a także wpływ na to ma fakt, że gluten podnosi poziom cukru we krwi, a w połączeniu z cukrem spowalnia metabolizm. Dieta bezglutenowa wyklucza z jadłospisu wiele niezdrowych i tuczących potraw, dlatego faktycznie efekty odchudzające na diecie bezglutenowej przychodzą szybko. Po 2 miesiącach możemy już zaobserwować znaczny spadek wagi i większą jędrność ciała. Nie powinniśmy jednak traktować diety bezglutenowej jako sposobu na dietę cud. Pamiętajmy, że zdrowie liczy się przede wszystkim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

41 − 36 =