Pierwsze lata życia dziecka charakteryzują się przede wszystkim intensywnym rozwojem fizycznym, psychicznym, ruchowym, emocjonalnym oraz społecznym. W ciągu zaledwie kilkunastu miesięcy całkowicie uzależniony od rodziców lub opiekunów, nieporadny maluszek, staje się samodzielnym, ciekawym świata człowiekiem, którego rozpiera nadmiar energii. Ogromny wpływ na rozwój, zdrowie, kondycję fizyczną, a nawet samopoczucie dziecka, poza czynnikami genetycznymi, aktywnością fizyczną czy wychowaniem, posiada odpowiednio zbilansowana, racjonalna dieta dla dzieci.
Skutki niewłaściwej diety
Niestety lekceważenie przez większość nowoczesnych rodziców podstawowych zasad zdrowego odżywiania, niekontrolowane nadużywanie chipsów, słodyczy i jedzenia typu „fast food” oraz ograniczona ilość ruchu na świeżym powietrzu sprawia, że z roku na rok wzrasta liczba dzieci zmagających się z nadwagą, a nawet otyłością, która w przyszłości prowadzi do wielu poważnych dolegliwości i chorób cywilizacyjnych takich jak: zaburzenia hormonalne, płaskostopie, próchnica, cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia układu krążenia czy problemy z kręgosłupem i wiele innych, dlatego tak ważne jest wyrabianie właściwych nawyków żywieniowych już u najmłodszych maluchów.
Podstawowe zasady diety dziecka
W pierwszych tygodniach życia malucha wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego wzrostu, funkcjonowania oraz pokonywania kolejnych etapów rozwoju dostarcza naturalny pokarm mamy lub specjalistyczna mieszanka mleczna, która zaspokaja podstawowe potrzeby. Z biegiem czasu w menu maluszka powinny znaleźć się nowe posiłki, stąd też koniecznością staje się rozsądne, stopniowe wprowadzone poszczególnych produktów, bezpiecznych dla małego brzuszka. Racjonalna dieta dla dziecka oznacza w praktyce zróżnicowany, zalecany przez dietetyków i specjalistów do spraw żywienia asortyment żywności, określoną liczbę posiłków o właściwej wartości energetycznej o odżywczej dostosowanych do indywidualnych potrzeb i apetytu malucha. Podstawę diety dla dzieci stanowią przede wszystkim: produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo zarówno jasne jak i ciemne, grube i drobne kasze, płatki zbożowe, ryż, makaron), warzywa, produkty bogate w białko (mięso, mleko i przetwory mleczne) i tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy) oraz owoce.
W dziennym menu malucha powinny znaleźć się trzy podstawowe posiłki (pierwsze śniadanie, obiad i kolacja) oraz jeden lub dwa uzupełniające (drugie śniadanie i podwieczorek), co pozytywnie wpływa na przemianę materii. W podstawowej diecie dla dziecka należy natomiast wyeliminować bądź ograniczyć do absolutnego minimum cukier, sól, słodycze, niezdrowe przekąski, słodkie soki, napoje gazowane oraz substancje dodatkowe, do których należą między innymi konserwanty, sztuczne barwniki i wiele innych. Prawidłowa dieta dla dzieci nie tylko pozytywnie wpływa na rozwój i samopoczucie malucha, ale również wzmacnia niedojrzały układ odpornościowy, ograniczając liczbę stanów zapalnych, infekcji oraz chorób charakterystycznych dla wieku przedszkolnego i wczesnoszkolnego.
Czytaj więcej na http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci/zbilansowana-dieta/jak-wyrobic-dobre-nawyki-zywieniowe-u-mojego-dziecka
Permalink
Prawidłowa dieta jest bardzo ważna, ale trudno przekonać teraz do niej dzieci, gdy z każdej reklamy wyłaniają się słodycze czy chipsy