Warzywa należą do tej grupy produktów spożywczych, których większość dzieci unika. Jest to duży błąd, bo są one bogate w mikro- i makroelementy, niezbędne do prawidłowego rozwoju każdej pociechy. Mimo pierwszych trudności i niechęci najmłodszych do posiłków warzywnych, warto systematycznie włączać je do codziennego menu. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów, jak wybierać warzywa dla dzieci oraz jak prawidłowo je przygotowywać, niezależnie od pory roku.
Warzywa dla dzieci – jak je przygotowywać, żeby smakowały najmłodszym
Wielu rodziców małych niejadków decyduje się na dość kontrowersyjną metodę, jaką jest przemycanie warzyw dla dzieci w ich ulubionych posiłkach. Nie jest to jednak najlepszy sposób, bo nie prowadzi do tego, że dziecko polubi dany produkt, tylko nie będzie go zauważać, przynajmniej na początku. Lepszym sposobem jest pokazywanie dziecku różnych smaków tego samego warzywa, w zależności od sposobu jego przygotowania. A mamy do dyspozycji całą masę możliwości – od podawania na surowo, przez podsmażenie, pieczenie, gotowanie, aż do wyciskania pysznych i świeżych soków (https://blog-juniorangin.pl/5-pomyslow-na-warzywa-w-diecie-dziecka/). Przykładowo alternatywą dla surowych pomidorów, mogą być opiekane w całości lub przetarte, które będą pyszna podstawa zupy pomidorowej lub pysznego sosu do makaronu. Nielubiany czerwony barszcz można zastąpić pieczonym burakiem, np. z dodatkiem twarożku lub wartościowym, świeżo wyciśniętym sokiem. Mrożony lub świeży groszek można z powodzeniem dodać do pure ziemniaczanego, delikatnie podpiec z ziołami lub dodać do pasty kanapkowej, wraz z innymi warzywami, choćby tymi, na których gotował się bulion. Innym sposobem na podanie warzyw, głównie tych korzeniowych, jak seler, pietruszka, batat czy burak, jest przygotowanie z nich lubianych przez większość dzieci frytek, w znacznie zdrowszej wersji.
Podstawa diety najmłodszych, czyli sezonowe warzywa dla dzieci
Przygotowując warzywa dla dzieci warto zwracać uwagę na upodobania najmłodszych, co do poszczególnych produktów. Kolejną ważną kwestią jest pochodzenie warzyw, a także wybór tych sezonowych, które o danej porze roku są najbardziej wartościowe i smaczne. I tak:
-
zima obfituje w takie warzywa, jak jarmuż, brukselka, pasternak, por, pietruszka
-
wiosną wybierajmy szpinak, rzodkiewkę, kapustę, kalafiory, kalarepę
-
lato jest najbogatszym sezonem, w którym warto serwować buraki ćwikłowe, marchewkę, pomidory, ogórki, sałatę, bób, karczochy, fasolkę szparagową, brokuły, kukurydzę, kabaczki, cukinie
-
jesień to najlepszy czas między innymi na selery, brokuły, kapustę pekińską, brukselkę, dynię, cykorię, pasternak, bakłażany, patisony.
Sezonowość pozwala nam nie popadać w rutynę i nawet, gdy za oknem ponury deszcz czy zimno – przygotowywać wartościowe i kolorowe posiłki z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów dostępnych dla każdego. Taka różnorodność spodoba się nie tylko dzieciom, ale także dorosłym, którzy niekiedy, podobnie jak maluchy również nie są entuzjastami warzyw. Ale wszystko to można zmienić, wystarczy tylko próbować.