Żelazo jest mikroelementem, szczególnie ważnym w przypadku kobiet. Niedobór tego składnika może prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Z suplementacją żelaza nie można też przesadzić, ponieważ jego nadmiar w organizmie nie jest wskazany.
Dlaczego żelazo jest ważne dla ludzkiego organizmu?
Niedobory tego ważnego mikroelementu mogą prowadzić do poważnych komplikacji. Żelazo jest jednym z pierwiastków wchodzących w skład krwi. Konsekwencją zbyt małej ilości tego pierwiastka w organizmie może być niedokrwistość, czyli anemia. Jak żelazo wpływa na ludzki organizm?
– wspomaga metabolizm cholesterolu
– wspomaga wątrobę w procesach detoksykacji
– korzystnie wpływa na pracę mięśni
– jest składnikiem odpowiedzialnym za tworzenie się czerwonych krwinek
– zwiększa odporność
– wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego
– odpowiada za prawidłowe dotlenienie organizmu
Ze względu na bardzo dużą liczbę procesów, za które żelazo jest odpowiedzialne, warto zadbać o jego odpowiedni poziom, który zagwarantuje prawidłową pracę całego organizmu. Niedobory tego pierwiastka przyczyniają się do zmniejszenia wydolności organizmu, zaburzeń snu oraz zdrowia psychicznego.
Które produkty zawierają żelazo?
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli zapewnić organizmowi właściwy poziom witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Żelazo naturalnie występuje między innymi w:
– podrobach (wątróbka, nerki, serca)
– skorupiakach (np. małże)
– rybach
– drobiu
– wołowinie
– tofu
– roślinach strączkowych
– brukselce, brokułach i szpinaku
– kakao
Żelazo trudno się przyswaja. Aby zwiększyć jego przyswajalność należy spożywać produkty zawierające witaminę C. Dodając do posiłku kawałek pomidora albo brokułu można zwiększyć przyswajalność żelaza nawet czterokrotnie. Ten sam efekt można uzyskać suplementując witaminę C.W przypadku niedoborów tego pierwiastka warto też sięgnąć po żelazo w kapsułkach lub w syropie. Należy jednak pamiętać, by ściśle stosować się do zaleceń dotyczących stosowania takich preparatów, ponieważ nadmiar żelaza może doprowadzić do zatrucia organizmu, uszkodzenia tkanek czy niewydolności serca.