Pomimo, iż zioła są naturalne, nie wszystkie są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Podczas gdy wiele przyszłych mam wybiera naturalne produkty, aby zapewnić sobie i dziecku niezbędne składniki odżywcze i złagodzić dolegliwości związane z ciążą, należy pamiętać, że dostępne są ograniczone badania na ten temat, więc jeśli się martwisz, zawsze skonsultuj się z lekarzem. Jednak wiele ziół spożywanych w małych ilościach może przynieść korzyści w czasie ciąży, nie zagrażając zdrowiu.
Oto tylko kilka korzyści, jakie mogą przynieść zioła w ciąży:
- Łagodzą poranne mdłości
- Pomagają zwalczyć przeziębienie
- Działają przeciwbólowo
- Mogą złagodzić problemy trawienne, takie jak wzdęcia i gazy
Zioła bezpieczne w czasie ciąży
Rumianek
Rumianek to prawdopodobnie najbardziej znany rodzaj herbaty dla niespokojnych i zestresowanych osób. Dzieje się tak, ponieważ rumianek jest bogaty w przeciwutleniacze i ma właściwości relaksujące. Rumianek pomaga również rozluźnić stawy, dolną część pleców i mięśnie, które są bardzo obciążone podczas ciąży. Dodatkowym powodem spożywania rumianku podczas ciąży jest regulacja ciśnienia i przepływu krwi. Jednak nie przeprowadzono wielu badań, które przemawiają za zwiększonym spożyciem herbaty rumiankowej w czasie ciąży. Dlatego upewnij się, że pijesz tę herbatę z umiarem, aby uniknąć potencjalnego ryzyka.
Liść pokrzywy
Pokrzywę można stosować przez cały okres ciąży. Jest wyjątkowo bogata w chlorofil i może pochwalić się wysoką zawartością żelaza, witaminy C i magnezu, a także innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy A, K oraz potas. Utrzymywanie wysokiego poziomu żelaza jest szczególnie ważne w ostatnim trymestrze ciąży, ponieważ podczas samego porodu zostanie utracona część krwi. Pokrzywa może również łagodzić skurcze mięśni dzięki wysokiej zawartości magnezu i wapnia.
Imbir
Imbir to zioło najlepiej znane z łagodzenia porannych mdłości, ale ma o wiele więcej korzyści. Zawiera witaminę C, która wspomaga budowę układu odpornościowego dziecka oraz kwas foliowy, który pomaga zapobiegać wadom wrodzonym. Może przyspieszyć krążenie krwi, co zwiększa jej dopływ do płodu, a także pomaga wchłonąć niezbędne składniki odżywcze. Zioła w ciąży mogą również wzmocnić układ odpornościowy i przyspieszyć powrót do zdrowia po drobnych infekcjach, a także złagodzić związane z ciążą niestrawność, gazy i wzdęcia. Istnieją medyczne dowody na to, że jedzenie imbiru podczas ciąży może również regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu poczujesz się bardziej pobudzona.