Jakie zioła są bezpieczne w czasie ciąży?

czystek
.

Pomimo, iż zioła są naturalne, nie wszystkie są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Podczas gdy wiele przyszłych mam wybiera naturalne produkty, aby zapewnić sobie i dziecku niezbędne składniki odżywcze i złagodzić dolegliwości związane z ciążą, należy pamiętać, że dostępne są ograniczone badania na ten temat, więc jeśli się martwisz, zawsze skonsultuj się z lekarzem. Jednak wiele ziół spożywanych w małych ilościach może przynieść korzyści w czasie ciąży, nie zagrażając zdrowiu.

Oto tylko kilka korzyści, jakie mogą przynieść zioła w ciąży:

  • Łagodzą poranne mdłości
  • Pomagają zwalczyć przeziębienie
  • Działają przeciwbólowo
  • Mogą złagodzić problemy trawienne, takie jak wzdęcia i gazy

Zioła bezpieczne w czasie ciąży

Rumianek

Rumianek to prawdopodobnie najbardziej znany rodzaj herbaty dla niespokojnych i zestresowanych osób. Dzieje się tak, ponieważ rumianek jest bogaty w przeciwutleniacze i ma właściwości relaksujące. Rumianek pomaga również rozluźnić stawy, dolną część pleców i mięśnie, które są bardzo obciążone podczas ciąży. Dodatkowym powodem spożywania rumianku podczas ciąży jest regulacja ciśnienia i przepływu krwi. Jednak nie przeprowadzono wielu badań, które przemawiają za zwiększonym spożyciem herbaty rumiankowej w czasie ciąży. Dlatego upewnij się, że pijesz tę herbatę z umiarem, aby uniknąć potencjalnego ryzyka.

Liść pokrzywy

Pokrzywę można stosować przez cały okres ciąży. Jest wyjątkowo bogata w chlorofil i może pochwalić się wysoką zawartością żelaza, witaminy C i magnezu, a także innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy A, K oraz potas. Utrzymywanie wysokiego poziomu żelaza jest szczególnie ważne w ostatnim trymestrze ciąży, ponieważ podczas samego porodu zostanie utracona część krwi. Pokrzywa może również łagodzić skurcze mięśni dzięki wysokiej zawartości magnezu i wapnia.

Imbir

Imbir to zioło najlepiej znane z łagodzenia porannych mdłości, ale ma o wiele więcej korzyści. Zawiera witaminę C, która wspomaga budowę układu odpornościowego dziecka oraz kwas foliowy, który pomaga zapobiegać wadom wrodzonym. Może przyspieszyć krążenie krwi, co zwiększa jej dopływ do płodu, a także pomaga wchłonąć niezbędne składniki odżywcze. Zioła w ciąży mogą również wzmocnić układ odpornościowy i przyspieszyć powrót do zdrowia po drobnych infekcjach, a także złagodzić związane z ciążą niestrawność, gazy i wzdęcia. Istnieją medyczne dowody na to, że jedzenie imbiru podczas ciąży może również regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu poczujesz się bardziej pobudzona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

65 − = 61