Spożycie błonnika polecane jest osobom odchudzającym się, dlatego wiele suplementów mających zredukować poziom tkanki tłuszczowej w organizmie zawiera go w składzie. Jeśli zastanawiasz się, czym on tak naprawdę jest, jak działa, dlaczego jest tak ważny i w jakich produktach możesz go znaleźć, przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o błonniku.
Czym jest błonnik
Błonnikiem, inaczej włóknem pokarmowym, określa się rozmaite substancje, które nie podlegają procesom trawienia. Z reguły mają one pochodzenie organiczne, a ich funkcja polega na tworzeniu ścian komórkowych roślin. Wśród tego rodzaju substancji wyróżnia się m.in.:
- celulozę,
- ligninę,
- hemicelulozę,
- pektyny
Niektóre składniki zawarte w błonniku są rozpuszczalne w wodzie, inne nie. Rola błonnika rozpuszczalnego polega m.in. na stabilizacji pracy jelit i układu trawiennego. Trafiając do żołądka, powstaje z niego maź, która w efekcie absorbcji wody staje się coraz większa, co zwalnia tempo przyswajania cukrów i redukuje uczucie głodu. Z kolei błonnik nierozpuszczalny dezynfekuje przewód pokarmowy, pozwalając na pozbycie się obecnych w nim pozostałości po spożytym jedzeniu.
Oba rodzaje błonnika wzajemnie się uzupełniają, korzystnie wpływając na funkcjonowanie układu pokarmowego, obniżając poziom „złego” cholesterolu w krwioobiegu i oczyszczając organizm. Badania wykazały korzystne działanie błonnika także dla układu sercowo‑naczyniowego (więcej na ten temat). Ma on również właściwości odchudzające, o których szerzej piszemy poniżej.
Właściwości odchudzające błonnika
Jedna z właściwości odchudzających błonnika została już wspomniana i polega na redukcji uczucia głodu. Ponieważ błonnik powiększa się w układzie pokarmowym, niejako zapycha żołądek, spowalniając absorbcję węglowodanów. To natomiast ogranicza możliwość nagłego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Z tego względu błonnik pokarmowy zaleca się także osobom chorującym na cukrzycę typu 2.
Fakt, że błonnik wypełnia żołądek sprawia, że przez dłuższy czas czujemy sytość. W efekcie nie chce nam się podjadać pomiędzy posiłkami, a to jest przecież jedną z najczęstszych przyczyn, z powodu których ludzie nie radzą sobie z odchudzaniem (porady dotyczące skutecznego odchudzania – kliknij tutaj). Jeśli więc nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów ze względu na niepohamowany apetyt, spożywanie błonnika i produktów, które go zawierają, prawdopodobnie Ci pomoże.
Gdzie znajdziesz błonnik
Według standardów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik wynosi od 20 do 40 g. Skąd go czerpać w diecie? Oto grupy produktów, które zawierają go w największym stężeniu:
- otręby, pestki, nasiona, ziarna,
- rośliny strączkowe,
- produkty zbożowe (przede wszystkim pełnoziarniste),
- warzywa,
- owoce,
- orzechy kokosowe, migdały.
Choć błonnik odgrywa ważną rolę w organizmie i przyspiesza odchudzanie, to jednak nie należy przesadzać z jego spożyciem. Jego zbyt duża ilość w diecie może bowiem prowadzić do problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i biegunki. Nadpodaż błonnika jest niekorzystna również z tego względu, że prowadzi do ograniczonego wchłaniania witamin oraz makro- i mikroelementów, co w przypadku stosowania diety grozi niedoborami składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo czy cynk.
Podsumowując, błonnik warto włączyć do diety odchudzającej, ale „z głową” i tylko w ramach dobowego zapotrzebowania organizmu na tę substancję. W przeciwnym razie zagrożenia mogą przewyższyć korzyści.