Olejek z drzewa herbacianego – Właściwości i zastosowania

olejek
.

Olejek z drzewa herbacianego znany jest niemal każdemu, przede wszystkim ze swoich antyseptycznych właściwości. Jednakże to tylko jedne z jego zastosowań. Stanowi on zdecydowanie jeden z cenniejszych i bardziej pożądanych olejków eterycznych, który dzięki swojemu korzystnemu wpływowi na funkcjonowanie naszego organizmu, powinien na stałe zagościć w domowych apteczkach i łazienkach. Poznajmy zatem jego szczególne właściwości oraz zastosowanie.

Olejek z drzewa herbacianego, inaczej mówiąc olejek herbaciny, jest to cenny olejek eteryczny, otrzymywany jak sama nazwa wskazuje z drzew herbacianych (melaleuki skrętolistnej), występujących w Australii. Sama nazwa tak naprawdę z herbatą ma niewiele wspólnego, a właściwie to nic. Takie określenie zostało bowiem nadane przez Kapitana Cooka, który używał jego liści do parzenia napoju, mającego zastąpić niedostępną herbatę.

Jego pozyskiwanie następuje w procesie destylacji z parą wodną świeżych liści oraz gałązek. Olejek z drzewa herbacianego wyróżnia ziołowym oraz rześkim zapachem, jak i jasnożółtą lub bezbarwną barwą. Poznajmy zatem jego najważniejsze właściwości.

Właściwości olejku z drzewa herbacianego

Olejek herbaciany uważany jest za skarbnicę cennych dla naszego zdrowia substancji. Przypisuje mu się działanie przede wszystkim:

  • antyseptyczne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwświądowe,
  • przeciwzapalne.

Swoje wspaniałe działanie zawdzięcza substancjom, które naturalnie w nim występują. Jest to między innymi  4-terpineol, alfa- terpineol, α-terpinen, α-pinen, limonen, jak i wiele innych.

Przeprowadzane badania in vitro udowodniły, że w olejek ten zapewnia wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec ziarenkowców i pałeczek Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych, grzybów pleśniowych, jak i drożdżopodobnych. Dzięki temu może znajdować liczne zastosowania lecznicze i pielęgnacyjne, o których można dowiedzieć się poniżej.

Zastosowanie olejku z drzewa herbacianego

Zastosowań olejku herbacianego nie sposób zliczyć. O jego dobroczynnych właściwościach wiedziano już setki lat temu, kiedy był on powszechnie wykorzystywany w medycynie naturalnej. Jednakże dzisiaj to nie jedyne jego przeznaczenie, bowiem jest on także używany w kosmetologii, jak i aromaterapii.

  • Leczenie skóry trądzikowej – W związku z działaniem antygrzybicznym, jak i antybakteryjnym, skutecznie zwalcza on bakterie mogące powodować zmiany trądzikowe. Co więcej, normalizuje przy tym pracę gruczołów łojowych i nie wysusza skóry, a działa także regenerująco. Z tego powodu, olejek z drzewa herbacianego jest składnikiem wielu maści, kremów oraz toników do skóry twarzy.
  • Odkażanie ran – Olejek wykazuje właściwości antyseptyczne, dlatego też przyczynia się do oczyszczania i odkażania wszelkich, ran jak i miejsc podatnych na infekcje. Jednocześnie przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powstawania blizn. Może być także stosowany przy ukąszeniach owadów.
  • Leczenie grzybicy – Jedną z jego najważniejszych właściwości jest przeciwgrzybiczne działanie, dzięki czemu olejek herbaciany może być wykorzystywany w walce z grzybicą stóp, jak i przy rozmaitych stanach zapalnych.
  • Środek na zwalczanie grypy, infekcji, przeziębienia, świnki czy odry – W tym zakresie działa za sprawą właściwości antywirusowych, które wspomagają nasz układ immunologiczny w codziennej walce z zagrożeniami z zewnątrz.
  • Inhalacje – Olejek z drzewa herbacianego jest powszechnie stosowany przy inhalacjach, ponieważ koi i łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem zatok, zatkanym nosem czy też kaszlem.
  • Olejek herbaciny pomaga również zwalczyć uciążliwy dla wielu problem związany z łupieżą.
  • Jest on wykorzystywany także przy aromaterapii, dzięki przyjemnemu, świeżemu zapachowi. Śmiało może stać się dodatkiem do codziennych kąpieli w celu regeneracji oraz relaksu.

Polecamy obszerniejszy opis oleju na stronie: olej.edu.pl

Olejek herbaciany jest wyjątkowym olejkiem eterycznym. Niepozorny, dostępny w każdych aptekach, z całą pewnością okaże się niezastąpionym środkiem w każdym domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 85 = 92