Zimne drinki serwowane latem doskonale schłodzą i orzeźwią organizm. Smakują rewelacyjnie, a wykonanie ich wcale nie musi być skomplikowane. Napoje przygotujemy szybko i sprawnie w domowych warunkach, używając blendera. Oto trzy wybrane przykłady koktajli, które zasmakują Tobie i Twoim gościom podczas letnich przyjęć.
OGÓRKOWY SZPRYCER Z SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Lekki i orzeźwiający koktajl przygotujemy ze świeżych składników sezonowych. Podawany na zimno szybko ugasi pragnienie.
SKŁADNIKI:
1 ogórek, końce przycięte
½ butelki białego wina
200 ml syropu z kwiatów dzikiego bzu
kilka gałązek mięty
2 x 1l schłodzonej wody gazowanej,
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój ogórek na kilka kawałków, a następnie umieść w blenderze razem z syropem z kwiatów dzikiego bzu. Dolej wino i dobrze zmiksuj, a następnie przelej napój przez sito do dzbanka. Zawartość sita wlej z powrotem do urządzenia, i ponownie zblenduj. Następnie dolej uzyskany napój przez sitko do dzbanka. Dodaj 1-2 łyżek uzyskanego miąższu. Do szklanek włóż listki mięty oraz kilka kostek lodu, a następnie zalej szklanki do połowy zawartością dzbanka, a resztę wypełnij schłodzoną wodą gazowaną. Gotowe!
KOKTAJL WANILIOWO-CYTRYNOWY
Możecie być pewni, że mrożony shake waniliowy pokochają wszyscy spragnieni goście. Oto wskazówki, jak wykonać ten wyśmienity napój.
SKŁADNIKI
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
2 szklanki wody
6 szklanek lodów waniliowych
Plasterki cytryny, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj sok z cytryny i cukier razem w dzbanku, aż cukier w pełni się rozpuści. Dodaj schłodzoną wodę do rozcieńczenia. Do blendera dodaj lemoniadę i lody. Miksuj, aż do otrzymania gładkiej konsystencji i rozlej do trzech szklanek. Udekoruj plasterkami cytryny i podawaj.
LEMONIADA Z ARBUZA
Domowej roboty lemoniada z arbuza zachwyci niejedną osobę, w dodatku jej wykonanie nie jest pracochłonne.
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki pokrojonego w kostki arbuza bez pestek
sok z 1 cytryny
3 łyżki syropu z cukru (sposób przygotowania poniżej)
3/4 szklanki wody mineralnej
kostki lodu
Przygotowanie syropu z cukru jest bardzo proste. Do rondelka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Podgrzewamy syrop na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, następnie wystudzamy.
Arbuza w kawałkach wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, 3 łyżki syropu z cukru i wlewamy wodę mineralną. Całość miksujemy na gładko. Gotową lemoniadę wlewamy do szklanek, wrzucamy parę kostek lodu i dekorujemy według uznania listkami mięty, plastrami cytryny (pokrojoną w półksiężyce) lub trójkątnymi kawałkami arbuza. Lemoniadę najlepiej popijać przez rurkę.
Nasza wskazówka: Zamróź kawałki arbuza zamiast kostek lodu. Kiedy stopnieje, Twój napój nie będzie zasolony – a Ty zyskasz przekąskę. SMACZNEGO!
Artykuł napisany we współpracy z portalem kulinarnym NaWidelcu.pl