Żywność modyfikowana genetycznie, czyli informacje o GMO

gmo
.

Żyjemy w czasach, gdzie GMO, czyli genetycznie zmodyfikowane organizmy są jeszcze nie dla wszystkich znane, mimo że większość osób prawie codziennie spożywa produkty poddawane modyfikacji. Warto zapoznać się ze szczegółami dotyczącymi tego tematu, aby wybierać i kupować produkty świadomie. GMO jest to informacja genetyczna, która pozostała sztucznie przekształcona, dzięki wykorzystaniu inżynierii genetycznej. Najczęściej modyfikacja zachodzi w rolnictwie, aby osiągnąć większą ilość plonów, aby rośliny były ładniejsze i dłużej utrzymywały świeżość oraz przy zwierzętach hodowlanych, aby ich masa była większa. Te zmiany nie zachodzą w sposób naturalny w środowisku, więc osoby, które preferują trend bycia eko oraz zdrowego trybu życia wybierają żywność bez GMO.

Wady i zalety GMO

Nie wszyscy są przeciwni GMO, istnieją także zwolennicy tej metody, którzy uważają, że ten sposób zwiększa produktywność upraw rolnych, dzięki czemu są niższe koszty uprawy. Dodatkowo, za sprawą takich działań, zwiększa się ilość plonów na małych polach i pozwala na wykorzystanie mało żyznych terenów. Jednak przeciwnicy się z tym nie zgadzają. Utwierdzając swoje racje, uważają, że GMO jest szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Należy poszerzyć wiedzę o tym, aby kupować produkty z pełną świadomością ich składu. Więcej informacji na temat GMO znajduje się na: http://www.farmio.com/co-to-jest-gmo.

Czy GMO jest szkodliwe?

Mimo, że nie ma badań, które potwierdzają, jak GMO wpływa na organizm człowieka, jednak wielu lekarzy jest zdania, że lepiej wybierać produkty, które zostały wytworzone w sposób naturalny. Trudno bowiem przewidzieć działanie produktów modyfikowanych, jakie może wystąpić w przyszłości. Wykonane zostały jedynie badania na zwierzętach, które wskazały pogorszenie stanu zdrowia zwierząt karmionych kaszą zawierającą GMO, uszkodzenia przewodu pokarmowego, zaburzenia układu immunologicznego, bezpłodność oraz przyśpieszony proces starzenia. Również istnieje kilka przypadków, które ukazują, że jeśli zwierzęta mają wybór, to spożywają pokarm, który nie został zmotywowany genetycznie. Dodatkowo GMO wpływa na zanieczyszczenie środowiska i proces tworzenia roślin przetwarzanych może powodować tworzenie się nowych toksyn, alergenów i substancji rakotwórczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 26 = 34